Geschiedenis

Op 29 oktober 1974 openden Harry en Elly de Graauw café "de Smidse" aan de Torenstraat in 's-Hertogenbosch. Met de hulp van vele vrienden en kennissen hadden zij het voormalige beeldenwinkeltje onder aan de Sint-Jans toren omgebouwd tot een echt bruin café.

Tijdens de verbouwing kwamen er zeven schoorstenen tevoorschijn en na wat verder in het verleden te zijn gaan zoeken bleek dat er vroeger een smederij in het pand gezeten heeft. De naam café "de Smidse" was snel gevonden.

Al snel wisten vele Bosschenaren het bruine café te vinden en later ook van ver daarbuiten. Twee jaar na de opening kwam de naast het café gelegen ruimte vrij en ook deze ruimte werd wederom met veel hulp omgetoverd in een gezellig zaaltje. De zaal kreeg de passende naam "de Stallen". Door de jaren heen hebben veel verenigingen hun "thuis" gevonden in het café en de ruimte die door veel carnavalsverenigingen word gebruikt als oefenruimte voor de muzikanten.

Door de jaren heen zijn café " de Smidse " en " de Stallen " een begrip geworden in het uitgaansleven. Ook voor en tijdens de carnaval de carnaval is "de Smidse" een gemeengoed voor alle oeteldonkers. Jaarlijks word er hier gestreden om de befaamde "jankbokaal" en "Kletsmajoetel".

Na vijfentwintig jaar gewerkt te hebben in hun café vonden Harry en Elly de Graauw het tijd om wat rustiger aan te gaan doen. Hun zoon Loek en zijn neef Frank Kelder stonden klaar om het roer over te nemen en de traditie van café " de Smidse " in ere te houden.

Na negen jaar trok Frank Kelder zich terug uit de zaak en zijn Loek de Graauw met zijn echtgenote Chantal uw gastheer en gastvrouw.

Café "de Smidse" is nu al veertig jaar een begrip in 's-Hertogenbosch en zo willen zij dit nog jaren houden. Gewoon een bruin café waar een ieder zich welkom en thuis voelt.